Cum analizăm corect un meci de tenis?

Cu toate că la prima vedere pare foarte ușor, tenisul este un sport foarte greu de pronosticat, în special de către pariorii cu puțină experiență. Cred că am sesizat cu toții că tenisul este sportul în care surprizele apar cel mai des, iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că, spre deosebire de fotbal sau baschet, tenisul este un sport individual, un sport în care cel mai mic detaliu poate avea o importanță enormă. Din acest punct de vedere pariorul trebuie să analizeze meciul pe care pariază din absolut toate perspectivele, să acorde fiecărui amănunt o atenție sporită.

Am să încerc, în rândurile care urmează, să vă prezint cu lux de amănunte modul în care ar trebui analizată în mod corect o partidă de tenis.

Tenisul, un sport plin de surprize

Spuneam în primul paragraf că tenisul este sportul cel mai predispus la rezultate surprinzătoare, ilogice din unele puncte de vedere. Una dintre greșelile des întâlnite este aceea de a cădea în “mirajul cotelor”, de aceea sfatul meu este ca atunci când analizați un meci de tenis să o faceți fără să cunoașteți părerea bookmakerilor despre acea partidă.
După părerea mea, tenisul este un sport în care valoarea cotelor este foarte mică spre neglijabilă, asta în special pentru că sunt foarte înșelătoare și se pot schimba foarte repede, uneori chiar de la o ora la alta. Așadar, primul pas este să încercăm să analizăm un meci fără să cunoaștem cotele, deoarece, în acest fel, nu vom pleca cu o idee preconcepută despre ce se va întâmpla în acel meci.

Culegerea informațiilor

Al doilea pas pe care-l facem este să căutăm informații despre cei doi combatanți ai meciului pe care vrem să pariem. Acesta este un pas important, dar subiectiv, care poate fi urmat de fiecare în propriul stil.
Pariorii trebuie sâ știe să separe informațiile cu adevărat importante de cele irelevante.
Ca să exemplific cele spuse mai sus, deși la prima vedere pare un criteriu important, locul în clasament este foarte puțin relevant în economia unui meci. Cel mai bun exemplu în acest sens poate fi meciul de la US Open 2012, atunci când americanul Dennis Novikov l-a învins pe polonezul Jerzy Janowicz. Americanul, în vârstâ de doar 19 ani, ocupa la acea oră locul 1098 ATP, în timp ce adversarul său se afla pe poziția a 86-a, așadar o diferență de peste 1000 de locuri, diferență care nu s-a văzut pe teren.

Suprafața terenurilor, un factor important...

Un alt factor important în economia unui meci este suprafața pe care se desfășoară partida. Cu toate că în ultima perioadă unii jucători se plâng de o oarecare încetinire a suprafețelor, vom întâlni în continuare jucători pe care îi vom numi “specialiști” ai unei suprafețe. O sâ ofer și un exemplu foarte concludent: italianul Filipo Volandri a obținut doar 2 victorii pe hard în ultimii 6 ani. Circuitul profesionist propune patru suprafețe: hard indoor, hard outdoor, zgură și iarbă.
Fiecare suprafață are propriile caracteristici, astfel, atunci când meciul se joacă pe hard avantajați vor fi jucătorii mai înalți, cu un serviciu mai bun, cu lovituri mai puternice și cu un joc de fileu mai bine pus la punct.
Când meciul se joacă pe zgură, avantajul trece de partea tenismanilor care lovesc puternic, care au un joc solid din spatele terenului, care se mișcă foarte bine în teren și care stau mai bine din punct de vedere fizic, adică pot alerga mai mult.
Zgura este o suprafața mai lentă, de aceea jucătorii mai scunzi care se mișcă mai repede vor avea un avantaj considerabil.

Istoria întâlnirilor directe

Odată ce am terminat cu analiza jucâtorilor și a suprafeței, ne vom axa pe head 2 head-ul dintre cei doi jucâtori, adicâ istoria întâlnirilor directe. "Head 2 head"-ul ne poate indica foarte multe lucruri, inclusiv că stilul unui jucâtor îi convine adversarului sâu.
Pentru a exemplifica, voi lua doi jucători care se află in elita tenisului mondial de multă vreme: cehul Tomas Berdych și francezul Gilles Simon. Cu toate că Berdych este un jucător cu performanțe mai bune decât Simon, francezul conduce clar la meciuri directe cu scorul de 5-2. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că lui Simon îi convine foarte mult stilul lui Berdych. Cehul este un jucător care atacă foarte mult, de aceea este expus multor greșeli neforțate, iar Simon este un jucător care, în majoritatea timpului, se apără foarte bine si se mulțumește să pună mingea în teren.
Este foarte important să cunoaștem stilurile de joc ale jucătorilor pe care pariem pentru a nu avea surprize de genul celei prezentate mai sus.
Meciurile directe anterioare ne ajută să ne facem o idee despre cum s-ar putea desfășura si meciul pe care noi pariem.

Forma de moment a jucătorilor

Forma de moment reprezintă un criteriu esențial pentru alegerea unui pronostic corect. Tenisul este un sport în care latura psihologică are o importanța imensă, de aceea un jucător care leagă mai multe victorii consecutive, care traversează o perioadă bună din punct de vedere al jocului si al rezultatelor, va juca cu mai multă încredere. Prin formă de moment se înțelege un număr mare de victorii în ultimele meciuri.

Motivația jucătorilor

Motivația are la rândul său un rol important. Când pariem pe un meci este obligatoriu să ne interesăm de punctele pe care le au de apărat jucătorii implicați în meci. Un jucător care a reușit o performanță bună cu un an în urmă la un turneu va fi foarte motivat să reediteze performanța, deoarece, în caz contrar, riscă o cădere în clasament.
Un alt aspect interesant îl întâlnim atunci când un jucător se aflâ in postura de a juca acasâ. Este bine de știut că existâ două tipuri de jucători: unii care suportă ușor presiunea propriului public și care joacâ mai bine în fața propriilor spectatori și unii care se simt apăsați de această presiune si clachează mai ușor.

Fluctuația cotelor

Fluctuația cotelor reprezintă un alt aspect important în analiza corectă a unui meci. Atunci când cotele scad foarte mult sau urcă foarte mult la un anumit tip de pariu, este un indiciu că acel pariu are mai multe șanse să fie câștigător. Este de preferat totuși să evităm meciurile în care cotele se schimbă foarte des.

 

Am să închei cu câteva sfaturi despre unele situații mai speciale:

  1. Nu este recomandat să se parieze foarte des și sume prea mari pe meciurile din circuitule ATP Challenger Tour sau ITF. De ce? În primul rând pentru câ jucătorii care frecventează aceste turnee nu sunt de o valoare certâ, iar în al doilea rând pentru câ sunt bani puțini, iar jucătorii nu sunt foarte motivați.
  2. Este recomandat ca atunci când am plasat un pariu, iar acesta este aproape câștigâtor să plasăm un pariu contra pronosticului nostru inițial. Meciurile se pot întoarce foarte ușor în tenis, de aceea este bine ca în unele momente să ne acoperim pariurile.
  3. Sunt de evitat meciurile în care se întâlnesc doi jucători de aceeasi naționalitate, în special pentru că se cunosc foarte bine, își cunosc stilurile de joc, iar rezultatele sunt greu de pronosticat.
  4. În momentul în care am terminat de analizat un meci și nu am tras o concluzie clară este recomandat să urmărim o parte din meci și abia mai apoi să plasăm un pariu. Dispoziția de joc este foarte importantă.
  5. Meciurile de dublu sunt în general de evitat. Competiția de dublu oferă destul de puțini bani, iar meciurile sunt de foarte multe ori foarte echilibrate, greu de pronosticat.
  6. Înainte de a plasa un pariu, este indicat să ne interesăm daca vreunul dintre combatanți a avut de curând probleme fizice. Forma fizică este foarte importantă in tenis, din acest motiv nu este recomandat să pariem pe jucători care vin după accidentări sau care s-au retras dintr-un meci cu puțin timp în urmă.

 

Este bine de știut ca jucătorii si jucătoarele se impart în trei categorii, astfel:

  1. Jucători de tenis care joacă la fel în orice circumstanță, fie că sunt considerați favoriți, fie că sunt considerați outsideri. În aceastâ categorie intră jucători precum David Ferrer, genul de jucător care practică același joc indiferent de adversarul pe care-l are in față.
  2. Jucători care se simt foarte bine atunci când pornesc din postura de favorit. Este cazul argentinianului Juan Martin del Potro, un jucător care rar furnizează surprize neplăcute.
  3. Cea de a 3-a categorie este una mai specială, iar în această categorie intră jucătorii care se simt foarte bine în postura de outsider, dar care au obiceiul de a oferi surprize neplăcute când pornesc cu prima șansă. Este cazul unor jucători precum Marin Cilic, Stanislas Wawrinka sau Fernando Verdasco, jucători care se concentrează foarte bine când au în față un jucător mai bine cotat, dar care clachează de multe ori când sunt cotați cu prima șansă.

Aleg să inchei prin a spune că tenisul este genul de sport care trebuie urmărit mult timp și cu multă atenție dacă dorim să avem rezultate bune.

Aici, fiecare parior își face propria părere despre jocul de tenis în general, despre subtilitățile lui și despre modul în care forma unui jucător variază de la o săptămână la cealaltă, de la un turneu la celălalt.

(Autor: CristyRVD)